7 тижнів інспекційної кампанії – 7 тисяч незадекларованих працівників

25 серпня 2021

З початку інспекційної кампанії розпочато 2126 інспекційних заходів та виявлено 7021 працівника, які були допущені до роботи без оформлення трудових відносин. Найбільша кількість неоформлених працівників виявлено у сферах торгівлі (870 неоформлених працівників), організації харчування і тимчасовому розміщуванні (1106 неоформлених працівників) та сільському господарстві (1277 неоформлених працівників).

Середня кількість виявлених незадекларованих працівників становить більше 4 осіб на одного перевіреного роботодавця. Найбільше незадекларованих працівників виявлено Головним управлінням Держпраці у Запорізькій області (529), Управлінням Держпраці у Вінницькій області (477) та Східним міжрегіональним управлінням Держпраці (467).

Виявлено факти використання 56 фізичними особами, що здійснюють господарську діяльність без державної реєстрації суб’єкта господарювання, найманої праці 729 працівників. 1080 фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку першої – третьої груп, використовували працю 4047 незадекларованих працівників.

Управлінням Держпраці у Полтавській області у Лубенському районі проведено захід держаного контролю фізичної особи-підприємця, що займається розведенням свійської птиці та виробництвом м’яса свійської птиці. В ході інспекційного відвідування виявили факт залучення до роботи 41 працівника, що були допущені до роботи без належного оформлення трудових відносин.

Посадові особи Управління Держпраці у Тернопільській області в рамках проведення інспекційної кампанії здійснили виїзд на територію одного із садів Тернопільського району, де виявили та задокументували факт виконання 42 особами трудових функцій зі збирання малини. Заходом з’ясовано, що упродовж сезону на користь фізичної особи-роботодавця, який здійснює господарську діяльність без державної реєстрації, працюють місцеві жителі та збирають у його саду на площі близько 2 га малину та смородину. Заробітну плату працівникам він виплачував готівкою щодня і вона залежала від обсягів зібраних ягід.

У рамках інспекційної кампанії з питань виявлення неоформленої праці посадові особи Управління Держпраці у Рівненській області здійснили захід контролю одного із суб’єктів господарювання, що здійснює будівельні та опоряджувальні роботи у м. Дубно. Під час інспекційного відвідування інспектори зафіксували факт використання праці 12 неоформлених осіб.

До всіх роботодавців, що допускають до роботи працівників без оформлення трудових відносин, застосовані заходи притягнення до відповідальності відповідно до чинного законодавства.

У ході проведених інспекційних заходів укладено трудові договори із 2994 працівниками. За результатами інформаційних заходів трудові договори укладено із майже 59 тисячами працівників.

Кількість працівників, щодо яких упродовж інспекційної кампанії надійшли повідомлення до Державної податкової служби про їх працевлаштування, у порівнянні із відповідним періодом минулого року збільшилася на 45361 осіб або на 9 відсотків.

Шановні роботодавці! Не уникайте свого обов’язку по укладенню трудових договорів із найманими працівниками! Ризик отримати покарання дуже високий! Сучасні технології і доступ до інформаційних баз інших державних органів надають інспекторам праці реальні можливості по виявленню роботодавців, які використовують незадекларовану працю!