Чи потрібно проводити медогляди працівників під час воєнного стану?

24 травня 2022

Із 24 лютого 2022 року в Україні діє воєнний стан. Проте наразі відсутні законодавчі документи, на підставі яких роботодавець може переносити строк проведення медичних оглядів працівників чи допускати до роботи працівника, який медогляд не пройшов.

У зв’язку з відсутністю активних бойових дій на території Черкаської області, підприємства, установи, організації  продовжують працювати в умовах війни, дотримуються вимог нормативно-правових актів з охорони праці та не допускають зупинку виробництва для підтримки економіки України.

Управління Держпраці у Черкаській області продовжує визначати категорії працівників, що підлягають медичним оглядам, узгоджувати Списки працівників та Заключні акти за результатами медичних оглядів.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 №2694-XII, ст.169 Кодексу законів про працю України роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року (далі – медичний огляд працівників).

Процедуру проведення медичних оглядів працівників визначено «Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій», який затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 № 246 (далі – Порядок), до якого Міністерством охорони здоров’я також не вносились зміни.

Роботодавець несе адміністративну відповідальність за своєчасність проходження працівниками обов’язкових медичних оглядів і за шкідливі наслідки для здоров’я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов’язкових медоглядів – штраф згідно з ч. 5 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Управління Держпраці у Черкаській області закликає роботодавців забезпечити своєчасне проведення медичних оглядів працівників, для попередження виробничого травматизму та професійних захворювань, загрози для здоров’я працівників  та забезпечення безперебійної роботи підприємства в умовах воєнного стану.

Всі зацікавлені можуть скористатися відповідями на найбільш актуальні питання, які розміщені на сайті Держпраці у рубриці «Рекомендації для роботодавців та працівників на період воєнного стану» https://dsp.gov.ua/faq/ та на інформаційному порталі https://pratsia.in.ua