Чи проводиться атестація робочих місць за умовами праці під час військового стану роз’яснено представникам роботодавців Черкащини

13 червня 2022

Головний державний інспектор Руслана Зубрицька протягом воєнного стану дистанційним шляхом надала 227 консультацій представникам підприємств Черкащини. Значну частину роботодавців цікавило питання: «Чи проводиться атестація робочих місць за умовами праці під час військового стану?»

Фахівець Управління наголосила під час консультування, що атестація може проводитись (і є обов’язковою для робочих місць із наявними шкідливими виробничими факторами).

Разом з тим, відповідно до пункту 3.4 Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Міністерства праці України та Головним санітарним лікарем України від 01.09.1992 №41, лабораторно-інструментальні дослідження фізичних, хімічних, біологічних, визначення психофізіологічних факторів проводяться в процесі роботи у характерних (типових) виробничих умовах, при справних і ефективно діючих засобах колективного і індивідуального захисту.

За відсутності типових виробничих умов, зокрема, коли виробничий процес на окремих виробництвах, цехах, робочих місцях працівників зупинений, атестація не проводиться.

Підприємством має бути проведена атестація робочих місць на тих робочих місцях, де триває виробничий процес за типових виробничих умов.

Атестація має бути також проведеною на робочих місцях, на яких відновлено виробничий процес у типових виробничих умовах.

Відповіді на найпоширеніші питання з трудового законодавства і безпеки праці в умовах воєнного стану можна отримати на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua