Держпраці перевірятиме законність переведення медпрацівників на 0,5 ставки зі збереженням навантаження

15 лютого 2022

Міністерство охорони здоров’я України та Державна служба України з питань праці (далі – Держпраці) співпрацюватимуть у захисті трудових прав медиків щодо виплат заробітної плати медичним працівникам та незаконних переведень на 0,5 ставки зі збереженням навантаження на ставку. Про це домовилися Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко та в.о. Голови Держпраці Ігор Дегнера.

Якщо буде зафіксовано факт немотивованого переведення працівника, то керівнику медзакладу загрожує штраф 65 тисяч гривень за кожного такого працівника.

«Законодавство передбачає, що Держпраці проводить інспекційні перевірки у разі отримання звернення від працівника про порушення стосовно нього законодавства про працю, – коментує Віктор Ляшко. – Тому медики можуть звертатися зі скаргою до регіонального управління Держпраці».

Інспектори проведуть розслідування, при цьому їм заборонено розголошувати джерело скарги.

Найближчим часом МОЗ та Держпраці розроблять доручення про здійснення перевірок у закладах первинної та екстреної медичної допомоги, оскільки вони вже повністю отримали свої виплати від Національної служби здоров’я України (далі – НСЗУ).

Також Держпраці буде долучене до здійснення перевірок тих медичних закладів, звідки надходить найбільше скарг щодо виплат заробітних плат, а також у яких офіційно зафіксована заборгованість з виплати зарплати.

Додатково обговорили і запланували посилити співпрацю з визначення лабораторій, які проводять атестацію робочих місць за умовами праці, та контролю їх діяльності. Також підняли питання вдосконалення проведення медичних оглядів працівників, які працюють у шкідливих умовах праці, та потенційну можливість цифровізації результатів атестації робочих місць та медичних оглядів.

За матеріалами: Урядовий портал