Держпраці упорядковано вимоги до зберігання нітрату амонію з урахуванням результатів проведених перевірок та консультацій роботодавців

18 травня 2021

У серпні 2020 року, після трагедії у Бейруті, що призвела до численних жертв, спричинених вибухом аміачної селітри, Президент України Володимир Зеленський дав Доручення Кабінету міністрів України провести оцінку стану поводження в країні з небезпечними матеріалами та вжити заходів щодо запобігання подібним ситуаціям.

Протягом серпня-вересня 2020 року Державна служба України з питань праці, співпрацюючи з Міністерством інфраструктури України, Національною поліцією України, ДСНС та обласними і Київською міською держадміністраціями, провела позапланові заходи державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства у сфері охорони праці, техногенної та пожежної безпеки суб’єктами господарювання, які зберігають аміачну селітру для застосування на підприємствах будь-якої галузі, а також використовують її для виготовлення кальцієвої селітри, комплексних мінеральних добрив.

У межах своїх повноважень посадові особи Держпраці перевірили 389 суб’єктів господарювання та виявили 993 порушення законодавства у сфері охорони праці. 105 керівників та відповідальних посадових осіб суб’єктів господарювання було притягнуто до адміністративної відповідальності. До суду направлено 21 позовну заяву щодо зупинення виконання робіт суб’єктами господарювання до усунення порушень, які створювали загрозу життю працівників.

Аналіз результатів проведених перевірок засвідчив необхідність перегляду нормативно-правових актів, у тому числі з питань, віднесених до компетенції Держпраці.

З метою обговорення питання поводження з вибухонебезпечними речовинами (аміачна селітра) та спільного напрацювання механізмів вирішення складних ситуацій для попередження порушень та упорядкування питань безпеки під час зберігання аміачної селітри було проведено спільну нараду Держпраці та Федерації роботодавців України з представниками Союзу хіміків України, спеціалізованого морського порту «Ніка-Тера» та виробниками міндобрив ПрАТ «АЗОТ».

За результатами обговорення фахівці служб охорони праці, виробники та портовики на базі останніх світових практик США, Канади, Великої Британії та Австралії розробили Правила зберігання нітрату амонію (селітри аміачної) та направили їх до Держпраці на розгляд.

Враховуючи результати проведених перевірок та консультації роботодавців, Держпраці розробила проект наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України «Про затвердження Мінімальних вимог щодо безпеки та здоров’я працівників на роботі під час зберігання, пакування нітрату амонію та використання його для виготовлення комплексних і рідких мінеральних добрив».

Наразі завдяки злагодженим діям Держпраці, Мінекономіки та Мінюсту Наказ зареєстровано. Документ є гарним прикладом державно-приватного партнерства у нормотворчості. Попереду велика робота з імплементації встановлених норм безпеки.