Фахівці Управління і Державної прикордонної служби України напрацювали єдині підходи щодо організації роботи з питань охорони праці

01 червня 2021

Завідувач сектора експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг Управління Василь Юрченко, головні державні інспектори Управління Тетяна Зеленська та Інна Корнієнко 27 травня прочитали лекцію для начальників служб державного нагляду за охороною праці Державної прикордонної служби України.

Захід відбувся на базі Головного центру підготовки особового складу Державної прикордонної служби України імені генерал-майора Ігоря Момота. Мета проведення навчань – формування єдиного підходу щодо організації роботи з питань охорони праці.

Василь Юрченко у доповіді висвітлив основні вимоги нормативно-правових актів з питань ринкового нагляду. Фахівець Управління детально зупинився на змінах у законодавстві з питань надання адміністративних послуг та надав кваліфіковані відповіді на питання присутніх.

Інна Корнієнко акцентувала увагу на основних вимогах законодавства з охорони праці щодо проведення розслідування нещасного випадку, зокрема на алгоритмі і порядку подання роботодавцем повідомлення про настання нещасного випадку, на процедурі розслідування, яке проводить комісія суб’єкта господарювання і спеціального розслідування, яке проводить комісія територіального органу Держпраці.

Присутнім вказано на обов’язки безпосереднього керівника робіт і роботодавця у разі настання на виробництві нещасного випадку та поінформовано, які саме нещасні випадки підлягають спеціальному розслідуванню комісіями Управління Держпраці.

Тетяна Зеленська повідомила про стан організації і проведення профілактичних медичних оглядів працівників певних категорій у 2020 році. Як підкреслила фахівець Управління, від якісного проведення медичних оглядів залежить виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь), загальних і виробничо зумовлених захворювань у працівників підприємств та організація належних і своєчасних оздоровчих, реабілітаційних заходів для працівників.

Фахівці Управління запропонували присутнім за необхідності звертатися до посадових осіб Управління для отримання ґрунтовних роз’яснень з питань охорони і гігієни праці та трудового законодавства.