Фахівці Управління консультують переміщених осіб

29 березня 2022

З метою запобігання торгівлі людьми інспектори праці Управління Держпраці у Черкаській області консультують переміщених осіб щодо базових правил пошуку роботи.

Так, у Лисянському пункті допомоги переміщеним особам інспектор праці Управління Інна Михайленко 29 березня провела інформаційно-роз’яснювальну роботу та надала консультації 9 особам.

Як підкреслила під час спілкування посадова особа Управління, довіряти свої документи можна лише працівникам прикордонної служби та поліції. Якщо ви в небезпеці – телефонуйте місцевим екстреним службам і звертайтеся до посольства України в країні перебування.

Якщо маєте запитання чи сумніви, або щось пішло не так – не соромтеся звертатися за безкоштовною консультацією на гарячі лінії допомоги мігрантам.

Фахівець наголосила, що у разі вимушеної зміни місця проживання бажано дотримуватися основних правил пошуку роботи. Не погоджуйтеся на роботу, якщо:
– на вас тиснуть і вимагають дати згоду негайно (бажаючих багато, чекати не будемо тощо);
– вам пропонують працювати нелегально (не треба платити податки, тому зарплатня більша);
– не повідомляють назву або ім’я роботодавця та його реквізити (яке це має значення);
– вимагають віддати паспорт або інші документи (ніби це потрібно для одержання дозволу, оформлення договору і т.д.);
– вимагають плату за працевлаштування (я маю компенсувати свої видатки на ваше працевлаштування і маю бути впевнений/впевнена, що ви не передумаєте);
– не надають інформації, яку роботу треба виконувати (яка різниця, ваша кваліфікація не має значення, розберетеся тощо);
– пропонують явно завищену заробітну плату (це ексклюзивна пропозиція, тільки для вас, бо я відчуваю до вас симпатію і т.д.) тощо.