На Черкащині переміщені особи отримали консультації інспекторів праці про зміни у трудовому законодавстві

06 травня 2022

Про умови оплати простою, запровадженого у зв’язку із бойовими діями, про порядок звільнення працівників та скорочення штату під час воєнного стану йшлося під час зустрічей фахівців Держпраці області з внутрішньо переміщеними особами в місцях їх тимчасового розміщення.

Інспектори праці роз’яснили, що згідно з вимогами статті 113 Кодексу законів про працю України час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

На умовах, передбачених у колективному договорі, оплата за час простою може здійснюватися у більшому розмірі.

Керівники державних органів, підприємств, установ та організацій, що фінансуються або дотуються з бюджету, до припинення чи скасування воєнного стану в Україні в межах фонду заробітної плати, передбаченого у кошторисі, можуть самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників, але не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу) (постанова Кабінету Міністрів України від 07.03.2022 №221).

Відповідно до статті 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» трудовий договір може бути призупинено у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

Крім того, з метою запобігання випадків торгівлі людьми фахівці Держпраці області надали роз’яснення як уникнути ризиків під час пошуку роботи.

Всі зацікавлені можуть скористатися відповідями на найбільш актуальні питання, які розміщені на сайті Держпраці у рубриці «Рекомендації для роботодавців та працівників на період воєнного стану» https://dsp.gov.ua/faq/, та на інформаційному порталі https://pratsia.in.ua