На Черкащині під час перевірки АТ «Укрзалізниця» виявлено порушення законодавства

01 лютого 2022

28 січня посадовці Управління Держпраці у Черкаській області завершили планову перевірку виробничих структурних підрозділів та об’єктів АТ «Укрзалізниця», що здійснюють виробничу діяльність на території області та мають найвищі ризики настання виробничого травматизму.

На нарадах з керівниками і представниками структурних підрозділів АТ «Укрзалізниця» проаналізовано виявлені порушення, акцентовано увагу на необхідності вжиття заходів щодо їх усунення та наголошено на важливості неухильного додержання вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці задля попередження виробничого травматизму.

Заходом державного нагляду (контролю) в області охоплено 8 виробничих структурних підрозділів та об’єктів АТ «Укрзалізниця». Фахівцями Управління перевірено питання дотримання законодавства у сфері промислової безпеки, охорони праці, поводження із вибуховими матеріалами промислового призначення, державного гірничого нагляду, гігієни праці, дотримання законодавства про працю, зайнятість населення, зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Під час перевірки виявлено низку порушень вимог законодавства про охорону праці та трудового законодавства, зокрема у Локомотивному депо Христинівка виявлено понад 80 порушень, на Черкаському колійному ремонтно-механічному заводі – понад 60 порушень, Моторвагонному депо Христинівка – понад 40, Локомотивному депо ім. Т.Шевченка – понад 30, Ремонтному вагонному депо ім. Т.Шевченка – понад 20, ВСР «Шевченківська дистанція захисних лісонасаджень №2» Одеської залізниці – 18, Філії «Центр професійного розвитку персоналу» АТ «Укрзалізниця» – 29, ВП «Хлистунівський кар’єр» філії «ЦУП» АТ «Укрзалізниця» – понад 30 порушень.

Частину порушень усунено працівниками АТ «Укрзалізниця» під час проведення перевірки.

Суттєвими порушеннями вимог законодавства є непроведення ідентифікації потенційно небезпечних об’єктів, які мають ознаки об’єктів підвищеної небезпеки; відсутність дозвільних документів на виконання окремих робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки; вибіркове проведення атестації робочих місць за умовами праці; часткове здійснення доплат деяким працівникам за роботу, пов’язану зі шкідливими і важкими умовами праці, за результатами проведених атестацій робочих місць.

Посадовими особами Управління складено акти перевірки та видано приписи щодо усунення виявлених порушень.