На Черкащині за втручання посадових осіб Управління 505 працівникам виплачено заборгованість із зарплати

19 січня 2022

Одне із пріоритетних завдань фахівців Управління Держпраці у Черкаській області – забезпечення безперервного моніторингу стану заборгованості із виплати заробітної плати підприємствами регіону. За оперативними даними, станом на 31.12.2021 заробітну плату своїм працівникам заборгували 19 економічно-активних підприємств Черкаської області. Станом на кінець минулого року заборгованість становила 35 млн 966,3 тис. грн.

Позапланові перевірки з питань заборгованості з виплати заробітної плати посадовці Управління проводять за зверненнями громадян, органів місцевого самоврядування та на виконання вимог внесених раніше приписів. З початку 2021 року інспекторами праці Управління проведено 66 інспекційних відвідувань 40 суб’єктів господарювання, що мають заборгованість із виплати заробітної плати, з них 8 перевірок – підприємств державної форми власності.

За результатами заходів контролю з початку 2021 року до відповідальних посадових осіб вжиті заходи впливу в межах повноважень, а саме: внесено 41 припис, якими зобов’язано усунути виявлені порушення, складено та передано до суду 27 протоколів про адмінправопорушення. За невиконання законних вимог інспекторів праці Управління винесено 19 постанов.

Крім того, уповноваженими особами Управління згідно з абз. 4 ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України (порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам) винесено 21 постанову на загальну суму 378 тис. грн.

За втручання посадових осіб Управління на виконання вимог приписів інспекторів праці протягом 2021 року підприємствами, що мають заборгованість з виплати заробітної плати працівникам, виплачена заборгованість 505 особам на суму 9 млн 42,2 тис. грн.