Начальник Управління взяла участь у вебінарі з безпеки робіт у замкнених просторах

11 лютого 2021

Найефективнішими практиками запобігання нещасним випадкам на роботі поділилися провідні українські й міжнародні експерти на вебінарі з безпеки робіт у замкнених просторах 11 лютого 2021 року.

Організатори заходу: Європейське співтовариство з охорони праці (ESOSH), проєкт ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні», Науково-виробничий журнал «Охорона праці», ТОВ «Восток-Сервіс», ТМ Up Sky (ТОВ «Інд’Захист»).

До вебінару долучилися фахівці Державної служби України з питань праці, начальник Управління Держпраці у Черкаській області Олена Лазарєва, посадові особи Управління, фахівці з охорони праці суб’єктів господарювання, працівники комунальних та аварійних служб державних, колективних і приватних підприємств, відповідальні особи, до обов’язків яких входить організація робіт у замкнених просторах, представники органів державного та відомчого нагляду (контролю).

Учасники розглянули наступні питання:

1. Огляд нещасних випадків у замкнених просторах. Спікери – Дмитро Матвійчук, головний редактор журналу «Охорона праці», Ольга Богданова, голова правління Європейського співтовариства з охорони праці (ESOSH), к.т.н. за спеціальністю «Охорона праці».

2. Поширення безпекових практик – основа запобігання травматизму. Спікер – Антоніу Сантуш (Antonio Santos), менеджер проєкту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні».

3. Держпраці: аналіз причин виробничого травматизму. Спікер – Олександр Ігнатов, заступник директора департаменту нагляду в промисловості і на об’єктах підвищеної небезпеки Держпраці.

4. Організація безпечного проведення робіт у замкненому просторі. Спікер – Стюарт Карнегі (Stewart Carnegie), Велика Британія, сертифікований експерт з безпеки праці CE ESOSH, має понад 20-річний досвід роботи в міжнародних компаніях нафтогазової, енергетичної галузей та у сфері цивільного будівництва.

5. Покроковий алгоритм організації безпечного проведення робіт у замкненому просторі. Рятувальні дії. Захисне спорядження: протигази, респіратори, страхувальні пояси, газоаналізатори, триподи тощо. Спікери – Ігор Степул, Максим Котеньов, Асоціація виробників та постачальників засобів захисту.

6. Рекомендації з керування ризиками на робочих місцях. Презентація пам’ятки і чек-листа. Спікер – Олег Токар, директор з розвитку Європейського співтовариства з охорони праці (ESOSH).

Кожен учасник семінару отримає пам’ятку з безпечного виконання робіт у замкнених просторах і чек-лист оцінки ризиків.