Небезпека отруєння чадним газом

23 жовтня 2021

Під час опалювального періоду зростає ймовірність виникнення нещасних випадків під час експлуатації газового та пічного обладнання.

При неповному згоранні газу утворюється токсичний газ – оксид вуглецю (чадний газ), смертельно небезпечний для людини. Чадний газ не має ні кольору, ні запаху, його неможливо відчути. Він утворюється в результаті горіння в умовах нестачі кисню. Чадний газ (оксид вуглецю – СО) потрапляє у приміщення, коли передчасно закрити пічну заслінку, а це може коштувати життя людей, які проживають у будинку.

Якщо на кухні з газовою колонкою погана вентиляційна система, смерть може настати непомітно і швидко.

Найпоширенішими причинами нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу у побуті, є:
– втручання в конструкцію газових приладів, димовідвідних та вентиляційних каналів або залучення до виконання таких робіт некваліфікованих осіб та представників організацій, що не мають відповідної спеціалізації та повноважень, зокрема дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки;
– порушення нормальної тяги в димоході приміщення, обладнаного газовим приладом з відводом продуктів згорання в димохід, внаслідок засміченості в каналі;
– відсутність необхідного повітрообміну в приміщенні при зачинених вікнах;
– відсутність в кухні квартирного сигналізатора загазованості для контролю мікроконцентрацій чадного газу та контролю довибухових концентрацій газу;
– використання газових приладів не за призначенням.

Чадний газ є небезпечним тому, що він вступає в реакцію з гемоглобіном крові в 200-300 разів інтенсивніше за кисень. Унаслідок цього кров’яні тільця втрачають здатність постачати організм киснем, що викликає кисневе голодування – гіпоксію.

У першу чергу кисневе голодування відчувають клітини головного мозку – звідси виникає головний біль. Це перша ознака надходження до організму чадного газу. Крім цього, його дія викликає порушення координації рухів, депресію, людина втрачає здатність розмірковувати, її поведінка стає неадекватною. З’являється запаморочення, слабкість, нудота, біль у грудях, іноді сухий кашель, шум у вухах, сльозотеча. При таких ознаках треба негайно залишити приміщення. Важке отруєння призводить до судом, блювоти, непритомності та до втрати свідомості та зупинки серця.

При отруєнні чадним газом потерпілого слід негайно винести на свіже повітря в лежачому стані. У разі відсутності спеціальних засобів захисту органів дихання, можна використовувати зволожену пов’язку на обличчя. Потерпілому слід розстебнути одяг для доступу чистого повітря, забезпечити спокій і тепло (переохолодження організму є небезпечним). У разі необхідності, зробити штучне дихання та викликати машину швидкої медичної допомоги.