Про мінімальні вимоги з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках йшлося на вебінарі Управління

14 травня 2021

З метою запобігання виробничого травматизму завідувач сектору експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг Управління Василь Юрченко, головні державні інспектори Управління Наталія Мельникова і Василь Базильський провели 14 травня вебінар із суб’єктами господарювання будівельної галузі Черкащини. До участі у заході долучилися керівники, представники, інженери з охорони праці 15 будівельних організацій Черкащини.

Спікери вебінару детально зупинилися на питаннях організації управління з охорони праці на будівельному майданчику, зокрема висвітлили мінімальні вимоги з охорони праці на тимчасових або мобільних будівельних майданчиках. Василь Базильський вказав на обов’язки замовника (керівника) будівництва щодо забезпечення життя і здоров’я працівників на будівельному майданчику та наголосив на необхідності надання попередньої інформації про виконання будівельних робіт.

Як підкреслив Василь Базильський, замовник або керівник будівництва зобов’язаний не пізніше ніж за 30 календарних днів до початку виконання будівельних робіт направити у територіальний орган Держпраці попередню інформацію про виконання будівельних робіт за формою згідно з додатком 2 Мінімальних вимог в одному із таких випадків:

– якщо передбачена тривалість будівельних робіт перевищує 30 робочих днів і на будівельних роботах одночасно буде зайнято понад 20 працівників та фізичних осіб;

– якщо планований обсяг виконання будівельних робіт перевищує 500 людино-днів.

Про особливості працевлаштування неповнолітніх учасникам вебінару розповіла Наталія Мельникова. Фахівець Управління наголосила, що з неповнолітньою особою трудовий договір обов’язково укладається у письмовій формі. Для неповнолітніх працівників законодавством про працю встановлено скорочену тривалість робочого часу від 24 до 36 годин на тиждень. Забороняється залучення неповнолітніх осіб до роботи зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Крім того, забороняється залучати працівників молодше 18 років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.

Василь Юрченко поінформував про зміни у законодавстві з питань дозвільної системи, відомчої реєстрації великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування.

Спікери вебінару повідомили учасників про стан виробничого травматизму в області, вказали на основні причини настання нещасних випадків на виробництві.

Переглянути запис вебінару: https://www.youtube.com/watch?v=IZ9ruV8HEjw