Про переваги офіційної праці йшлося під час зустрічей з підприємцями

05 серпня 2022

Інспектори праці Управління Держпраці у Черкаській області в рамках інформаційної кампанії «Виходь на світло!» поспілкувалися з понад 500 підприємцями області та їх найманими працівниками.

Посадовці роз’яснили, що укладення трудового договору, виплата офіційної заробітної плати в повному обсязі, сплата єдиного соціального внеску гарантує працівникам здорові і безпечні умови праці, оплачувані відпустки і лікарняні. Працівників попереджено про ознаки використання роботодавцем примусової праці, надано пам’ятки, що допоможуть захистити себе і близьких від непорядних роботодавців

Увагу роботодавців акцентовано на тому, що необхідно укладати з працівниками трудові договори, виплачувати офіційну заробітну плату, сплачувати податки за кожного працівника.

Крім того, роботодавці можуть без попередження і згоди працівників перевести їх на іншу роботу та в іншу місцевість для відвернення чи ліквідації наслідків бойових дій, обставин, що загрожують життю чи критичним потребам людей. Але є умови:

– на території не ведуться бойові дії (якщо ведуться, то лише за згодою працівника);

– немає протипоказань за станом здоров’я;

– оплата не нижче середньої за попередньою роботою.

Детальніше про трудові відносини під час воєнного стану читайте на сайті Держпраці: https://dsp.gov.ua/podolannia-nelehalnoi-zainiatosti/ На інформаційному порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua/ є відповіді на найбільш актуальні питання трудового законодавства та безпеки праці.