Реальна історія. Як інспектор праці допоміг переселенці з Луганщини дієвою порадою

22 вересня 2022

До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернулася Тетяна (ім’я змінено). У зв’язку з веденням активних бойових дій на Луганщині жінка виїхала з тимчасово окупованої території.

За її словами, з попереднього місця роботи не була звільнена, трудова книжка залишилася на тимчасово непідконтрольній Україні території. Тетяна хотіла стати на облік в центрі зайнятості і отримувати допомогу по безробіттю. Але не знала, як це їй зробити, адже трудові відносини на тимчасово окупованій Луганщині не розірвала.

За порадою інспектора праці жінка отримала довідку про те, що вона перебуває на обліку як внутрішньо переміщена особа в одному з районних управлінь з питань соціального захисту населення.

Після цього Тетяна, як внутрішньо переміщена особа, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримала статус безробітного без вимог, що застосовуються за звичайної процедури в одному з районних центрів зайнятості населення обласного центру.

До отримання документів про періоди трудової діяльності, зарплату та страховий стаж допомога по безробіттю Тетяні була призначена у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття.

Так спілкування з інспекторами праці будує взаємну довіру та допомагає тим, хто опинився у складній життєвій ситуації, якомога швидше подолати тимчасові труднощі.

Детально про зміни у трудових відносинах під час воєнного стану на сайті Держпраці: https://cutt.ly/YZYhtKN та на інформаційному порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua