Реальна історія. Як своєчасне проведення медогляду запобігло тяжкій хворобі працівника

11 січня 2022

До Управління Держпраці у Черкаській області звернулася місцева жителька Галина Яківна. Жінка зі сльозами на очах дякувала фахівцям установи за порятунок здоров’я її сина.

Як виявилося під час спілкування, фахівці Управління у квітні 2021 року провели перевірку компанії сфери будівництва. Під час планової перевірки головні державні інспектори Управління виявили, що не всім працівникам проведено щорічний медичний огляд, зокрема поза увагою роботодавця залишився 20-річний лицювальник-плиточник Сергій. Хлопець офіційно працював у компанії з 18 років, тобто після закінчення школи. Спочатку як різноробочий. Потім, після навчання і отримання професії, знову повернувся на перше місце роботи. Медичний огляд Сергій проходив лише попередній, під час першого працевлаштування, тобто у 18 років. З того часу до лікарів не звертався.

Фахівці Управління під час перевірки вказали роботодавцю, що працівникам, які не досягли 21 року, необхідно щороку проводити медичні огляди. Тобто, роботодавець зобов’язаний за свої кошти організувати проведення попереднього (при прийнятті на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медоглядів певних категорій працівників, а також працівників до 21 року (ст. 169 Кодекс законів про працю України).

Роботодавець, відповідно до припису посадовців Управління, провів медичні огляди 4 працівників, у тому числі і Сергія. Під час медогляду з’ясувалося, що у хлопця виявлено початкову стадію захворювання органів дихання, при якому протипоказано працювати з хімічними матеріалами, які використовуються при облицьовуванні стін будинків. Сергій змінив сферу діяльності і наразі працює водієм у цій же компанії.

Відповідальний роботодавець повинен піклуватися про здоров’я своїх працівників, адже здорові працівники – це запорука злагодженої роботи всієї компанії. Закликаємо роботодавців не забувати про здоров’я і безпеку працівників, дотримуватися вимог законодавства.