Завершилося розслідування нещасного випадку з трактористом-машиністом сільськогосподарського виробництва

15 липня 2021

Галузь: Сільське господарство

Вид події: Дія предметів та деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються

Обставини, за яких стався нещасний випадок

Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва А. товариства Б. 11 травня 2021 року прибув на місце роботи близько 8 год. ранку. Провідний інженер товариства В. повідомив трактористу-машиністу, що на територію машинно-тракторного парку у селі Золотоніського району Черкаської області повинні прибути спеціалісти іншого товариства Д. для проведення ремонтних робіт трактора Landini Landpower. За дорученням керівника тракторист-машиніст А. повинен бути присутнім на території тракторної бригади.

У зв’язку із поломкою трактора Landini Landpower тракторист-машиніст А. в цей день не виконував безпосередніх трудових обов’язків із обробітку ґрунту та весняно-польових робіт із посіву сільськогосподарських культур у полі.

О 13:00 годині прибули працівники товариства Д. і разом із трактористом-машиністом сільськогосподарського виробництва А. приступили для проведення ремонтних робіт.

Близько 16 год. 35 хв. ремонтні роботи були завершені, про що свідчить оформлений акт-виконаних робіт, відповідно до якого було усунено підтікання оливи із редуктора переднього ведучого мосту трактора.

Близько 17 години до будівлі диспетчерської автопарку трактором під’їхав тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва А. Він доповів провідному інженеру товариства про завершення ремонтних робіт і передав акт виконаних робіт. Провідний інженер доручив трактористу поставити трактора та йти відпочивати.

Близько 18 год. 15 хв. із гуртожитку вийшли інші працівники товариства і почали розшукувати тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва А. Виявилося, що трактор тракториста-машиніста А. стоїть у робочому стані з працюючим двигуном, а сівалка нахилена в бік трактора, що є неприроднім положенням для сівалки. Біля трактора свідки події виявили тракториста між трактором і сівалкою у напівзігнутому положенні. Потерпілий ознак життя не подавав.

Колеги потерпілого звільнили тіло потерпілого із-під сівалки, викликали керівництво товариства, швидку медичну допомогу та працівників органів поліції. Лікарі швидкої медичної допомоги констатували смерть потерпілого.

Причина нещасного випадку – організаційна:

Основна

невиконання вимог інструкції з охорони праці

порушено вимоги Інструкції №52 з охорони праці для тракториста с/г виробництва під час підготовки трактора до роботи та при переїздах до місця роботи, а саме:

Розділ Загальні положення

пункт 5. Не приступайте до роботи у стані алкогольного, наркотичного або токсичного сп’яніння, в хворобливому або стомленому стані.

Розділ «Можливі небезпеки та вимоги під час підготовки трактора до роботи та переїздах до місця роботи»

пункт 4 Травмування, наїзд на сторонніх осіб під час агрегатування трактора із знаряддям

Вимоги безпеки під час виконання робіт

Суворо забороняється заходити та перебувати у просторі між трактором та агрегатованим знаряддям за будь яких обставин, звертайте увагу на попереджувальні знаки.

Супутні – невиконання посадових обов’язків

порушено вимоги посадової інструкції Провідного інженера, а саме:

розділ 2. Характеристика робіт, завдання та посадові обов’язки

пункт 2.1. Здійснює контроль відповідності експлуатації та організації ремонтів сільськогосподарської техніки, устаткування, будівель, споруд або пристроїв, здійснення заходів з поліпшення роботи устаткування, ведення технічної документації, правильності зберігання устаткування, приладів, запасних частин та матеріалів вимогам Правил технічної експлуатації електричних станцій та мереж, правил безпеки, правил і норм охорони праці та виробничих інструкцій.

Заходи щодо запобігання подібним нещасним випадкам, гострим професійним захворюванням (отруєнням), аваріям

Обставини та причини нещасного випадку довести до відома працівників підприємства.

Провести позаплановий інструктаж з питань охорони праці працівникам.

Провести позачергове навчання та перевірку знань з питань охорони праці провідних інженерів підприємства

Розробити заходи спрямовані на забезпечення безпечних умов праці працівників та на дотримання працівниками вимог Правил внутрішнього трудового розпорядку і контролю за цим посадових осіб підприємства.

Висновок комісії

Нещасний випадок зі смертельним наслідком, що стався 11 травня 2021 року з трактористом-машиністом А., визнано пов’язаним із виробництвом відповідно до підпункту 2 пункту 52 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337. Комісією складено акт за формою Н-1/П.