Зі слухачами «Радіо «Рось» обговорено шляхи запобігання виробничому травматизму

17 травня 2021

Перший заступник начальника Управління Держпраці у Черкаській області Ірина Щербата і головний державний інспектор Марина Ткаченко на хвилях «Радіо «Рось» розповіли слухачам про вимоги законодавства з охорони праці, про стан безпеки праці в області та шляхи уникнення травматизму на роботі.

Під час ефіру гості студії виокремили основні причини настання нещасних випадків на виробництві, поінформували про обов’язки роботодавців і працівників. Як акцентували посадові особи Управління, згідно зі статтею 13 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. Крім того, роботодавець забезпечує усунення причин, що призводять до нещасних випадків і професійних захворювань, забезпечує здійснення профілактичних заходів задля уникнення виробничого травматизму.

Як підкреслила Ірина Щербата, роботодавець також повинен здійснювати контроль за додержанням працівником технологічних процесів, правил поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, використанням засобів колективного та індивідуального захисту, виконанням робіт відповідно до вимог з охорони праці.

Учасники ефіру наголосили, що працівник також несе безпосередню відповідальність за порушення вимог законодавства з охорони праці. Відповідно до Закону України «Про охорону праці» працівник зобов’язаний знати і виконувати вимоги законодавства з охорони праці, дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства.

Фахівці Управління у прямому ефірі обговорили зі слухачами шляхи удосконалення системи управління охороною праці на підприємствах області та поліпшення стану безпеки і гігієни праці.

Роботодавців Черкащини закликано не намагатися обійти вимоги законодавства про працю та належно укладати трудові договори з найманими працівниками.