Звертаємо увагу! Обережно – бурульки!

03 лютого 2021

Внаслідок температурних перепадів на дахах будинків, виступаючих частинах будівель утворюються крижані бурульки. Крім того, падіння снігу або льоду з даху може призвести до травмування людини. Особливу небезпеку бурульки становлять в місцях масового скупчення людей та на вузьких вуличках, де тротуари знаходяться упритул до будинків.

Закликаємо балансоутримувачів будинків, керівників навчальних закладів, підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності, своєчасно проводити чищення дахів і козирків від снігу і льодових наростів та бурульок.

Наголошуємо: роботи з чищення необхідно проводити з дотриманням застережних заходів щодо безпеки руху пішоходів, не допускати пошкодження покрівель будинків і споруд, електромереж, рекламних конструкцій тощо. Під час робіт з чищення необхідно огороджувати небезпечні місця. Сніг та льодові нагромадження, що зняті з дахів та козирків, необхідно прибирати і, при можливості, вивозити.

Під час пересування повз будинків у період танення снігу пішоходам необхідно впевнитися у відсутності загрози падіння льодових наростів, бурульок та дерев.

Нагадуємо роботодавцям, що згідно зі ст. 8 Закону «Про охорону праці», на роботах, пов’язаних із забрудненням, несприятливими метеорологічними умовами, працівникам видаються безплатно (за кошти роботодавця) спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту відповідно до вимог нормативних документів.

При несприятливих погодних умовах на будівельних майданчиках відповідно до НПАОП 45.2-7.02-12 Система стандартів безпеки праці. Охорона праці і промислова безпека у будівництві (ДБН), у проєкті виконання робіт під час виконання транспортних і вантажно-розвантажувальних робіт повинні бути передбачені організаційні заходи та технічні засоби для запобігання негативному впливу на робітників небезпечних та шкідливих виробничих факторів, зокрема несприятливі метеорологічні умови виробничого середовища.

Пам’ятайте, що дотримання заходів безпеки дозволить уникнути трагічних наслідків.