Безпечна робота в хімлабораторіях – запорука уникнення виробничого травматизму

15 вересня 2022

Основні правила безпеки праці під час роботи в хімічній лабораторії розглянуто під час превентивного заходу на підприємстві, що займається виробництвом основних неорганічних хімічних речовин, має власну дослідну та аналітичну лабораторії.

Начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці Олена Свиридюк під час семінару наголосила, роботи в лабораторії повинні проводитися тільки при справній вентиляції. Крім того, необхідно передбачити автоматичне включення та блокування вентиляції.

Фахівець підкреслила, що потрібно надійно заземлити усе електрообладнання, електроінструмент при напрузі понад 36 В та обладнання і механізми, які можуть виявитися під напругою.

Кожен працівник хімічної лабораторії повинен знати місце розташування первинних засобів пожежогасіння та вміти користуватися ними, бути ознайомленим з основними вимогами охорони праці, виробничої та особистої гігієни, правилами надання першої допомоги.

Під час консультування працівників хімічної лабораторії увагу акцентовано на тому, що для нейтралізації пролитих кислот або лугів в хімлабораторії мають бути склянки із заздалегідь приготовленими нейтралізуючими розчинами (харчової соди – для кислот та оцтової кислоти – для лугів тощо).

На кожній посудині повинна бути етикетка з точною назвою речовини та з написом, що свідчить про наявність у речовині отруйних, вогненебезпечних властивостей: червона – «Вогненебезпечно», жовта – «Отрута», зелена – «Берегти від води» або інших. Зберігати хімічні речовини із нерозбірливими написами та без етикеток не дозволяється.

Речовини та матеріали, що застосовують в хімічній лабораторії, зберігають залежно від пожежонебезпечних фізико-хімічних властивостей (здатність до окиснення, самонагрівання, займання в разі потрапляння вологи, взаємодії з повітрям), сумісності, а також ознак однорідності речовин, що застосовуються для гасіння пожеж.

Більш детально про вимоги безпеки праці під час воєнного стану – на сайті Держпраці: https://cutt.ly/YZYhtKN та на інформаційному порталі Держпраці: http://www.pratsia.in.ua/