Безпека праці та здоров’я медичних працівників – актуальна проблема сучасності

23 вересня 2021

Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці та експертизи умов праці Управління Тетяна Зеленська 20 вересня 2021 року провела превентивний захід для працівників Комунального некомерційного підприємства «Смілянська міська поліклініка» Смілянської міської ради.

Мета заходу – профілактика інфікування медичних працівників на COVID-19, запровадження у закладах охорони здоров’я області належних заходів з профілактики інфекцій та інфекційного контролю під час надання медичної допомоги пацієнтам.

Медпрацівники перебувають у зоні підвищеного ризику захворюваності на COVID-19 та наражаються на інші професійні небезпеки, зокрема тепловий стрес від тривалого використання засобів індивідуального захисту, вплив токсинів через інтенсивне використання дезінфікуючих засобів, психологічний дистрес, хронічну втому тощо.

Як наголошено на зустрічі з працівниками поліклініки, заклади охорони здоров’я повинні забезпечити медичним працівникам послуги з охорони здоров’я на роботі, психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, належні санітарні умови, засоби гігієни, засоби індивідуального захисту та можливості відпочинку.

З цією метою лікарні і поліклініки розробляються програми з питань здоров’я на роботі разом із програмами профілактики інфекцій та інфекційного контролю. Саме роботодавець несе загальну відповідальність за забезпечення необхідних профілактичних та захисних заходів щодо мінімізації професійних ризиків для медичних працівників.

Фахівець Управління закликала керівництво поліклініки приділити належну увагу питанням профілактики інфікування працівників на COVID-19, надала консультації з питань запобігання ризикам на робочому місці.