Фахівці Управління на вебінарі розглянули основні зміни у трудових відносинах за умов воєнного стану

01 квітня 2022

Заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Любов Ткаченко та інспектор праці Ірина Іващенко 1 квітня на вебінарі для працівників кадрових служб і бухгалтерів детально зупинилися на вимогах Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

На заході спікери зупинилися на основних нововведеннях закону, зокрема щодо переведення працівника на іншу роботу, розірвання трудового договору, змінах умов праці тощо.

Як вказала Ірина Іващенко, у період дії воєнного стану роботодавець може перевести працівника на іншу роботу без його згоди, якщо вона не протипоказана за станом здоров’я. Але лише для ліквідації наслідків бойових дій або інших обставин, що становлять загрозу життю людей.

Закон дозволяє працівнику розірвати трудовий договір за власною ініціативою у зв’язку з веденням бойових дій та існування загрози для його життя і здоров’я. Крім того, допускається звільнення з ініціативи роботодавця у період тимчасової непрацездатності, а також під час відпустки (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами, відпустки для догляду за дитиною).

Любов Ткаченко підкреслила, що через бойові дії трапляються випадки коли роботодавець не може вчасно виплатити зарплату. Якщо він доведе, що порушення сталося саме внаслідок обставин непереборної сили, не нестиме відповідальності перед законом. Водночас після припинення цих обставин він зобов’язаний виплатити всю зарплату.

Управління заплановано систематичне проведення подібних онлайн заходів з метою ознайомлення працівників і роботодавців зі змінами у трудовому законодавстві.