Як не потрапити в трудове рабство – працівникам Черкащини

07 вересня 2022

На Черкащині тривають інформаційні заходи з питань дотримання законодавства про працю. Інспектори праці Управління Держпраці відвідують магазини, місця громадського харчування та масового перебування громадян і радять бути обережними при пошуку роботи, щоб не потрапити у трудове рабство.

У рамках компанії «Виходь на світло!» працівникам міст Кам’янка, Звенигородка, Сміла, Черкаси, Золотоноша, смт Драбів фахівці Управління роз’яснили переваги офіційного працевлаштування, порядок укладення трудового договору, попередили про ризики використання незадекларованої праці.

Працівників під час консультування найчастіше цікавили зміни у трудовому законодавстві під час воєнного стану, зокрема питання тривалості робочого часу, повідомлення працівника про зміни істотних умов праці, оплати праці у разі збільшення норми тривалості робочого часу, роботи з нефіксованим робочим часом, виплати матеріальної допомоги на оздоровлення, соціального захисту мобілізованих осіб тощо.

Увагу учасників превентивних заходів акцентовано на ризиках, які виникають при пошуку роботи і можуть призвести до потрапляння в трудове рабство. Інспектори праці закликали не погоджуватися на роботу, якщо їм пропонують працювати нелегально, вимагають плату за працевлаштування, не надають інформації, яку роботу треба виконувати, пропонують явно завищену зарплату.

Детальніше про трудові відносини під час воєнного стану – на сайті https://cutt.ly/YZYhtKN та порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua/