Як створити безпечні умови праці йшлося на підприємстві харчової промисловості

19 липня 2022

Начальник відділу нагляду на виробництві і на об’єктах підвищеної небезпеки Управління Олена Свиридюк надала технічні консультації на робочих місцях відповідальним особам і працівникам підприємства з виготовлення молочної продукції. Особливу увагу на підприємстві харчової промисловості приділено безпечному обслуговуванню аміачно-холодильної установки.

Фахівець Управління під час робочих зустрічей наголосила, що керівники підприємств та призначені ними відповідальні особи несуть відповідальність за безпечну експлуатацію об’єктів, де виробляються, зберігаються, транспортуються та використовуються небезпечні речовини, за дотримання вимог пожежної безпеки.

Під час проведення превентивного заходу в компресорному цеху підприємства з виробництва молочної продукції обговорено готовність працівників цеху до роботи з підтримання технологічного обладнання та протиаварійних засобів у справному стані, знання та практичні навички працівників щодо локалізації та ліквідації аварійних ситуацій.

На підприємстві харчопрому однією з небезпечних отруйних речовин є аміак, який використовується в аміачно-холодильних установках. Це безбарвний газ із задушливим різким запахом четвертого класу небезпеки. З метою попередження потрапляння аміаку в повітря робочої зони чи в навколишнє середовище, щоб захистити працівників від негативного впливу хімічних речовин, роботодавець має впроваджувати наступні заходи:

– застосування безперервних технологічних процесів, автоматичного контролю за технологічним процесом;
– влаштування місцевої вентиляції для відсмоктування шкідливих речовин безпосередньо від місця їх утворення;
– використання індивідуальних засобів захисту (спецодягу, окулярів, шоломів, масок, протигазів та респіраторів тощо);
– постійний контроль за станом повітряного середовища на робочих місцях;
– удосконалення і розробка нових технологічних процесів, які зменшують кількість використання шкідливих хімічних речовин.

Працівникам підприємства повідомлено про проведення на Черкащині інформаційної кампанії «Виходь на світло!», роз’яснено небезпеки неофіційного працевлаштування.

Актуальні питання безпеки праці під час воєнного стану висвітлено на сайті Держпраці: https://cutt.ly/aLZt6nh та на порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua/faq.php