Як уникнути пастки трудового рабства і куди звертатися – під час робочих зустрічей з інспекторами праці

11 жовтня 2022

Фахівці Управління Держпраці роз’яснюють працівникам і роботодавцям області саме поняття «примусова праця», вказують на переваги офіційного працевлаштування та застерігають від тіньової зайнятості.

Інспектори праці наголошують на трудових правах працівників в разі офіційного укладення трудового договору, змінах у законодавстві про працю в умовах воєнного стану.

Крім того, посадові особи Управління розповсюджують тематичні інформаційні матеріали кампанії «Виходь на світло!» та інформують громадян про основні правила безпечного пошуку роботи.

З працівниками  і внутрішньо переміщеними особами під час робочих зустрічей обговорено ризики працевлаштування за кордоном і шляхи запобігання торгівлі людьми в умовах воєнного стану. Надано поради що варто робити, щоб не потрапити до пастки торгівлі людьми, куди звертатися в разі незаконних дій роботодавця, координати гарячих ліній задля підтримки постраждалих від торгівлі людьми.

Маєте сумніви щодо запропонованої роботи та/або стали жертвою примусової праці? Звертайтеся за консультацією:

Урядова гаряча лінія з протидії торгівлі людьми тел.: 1547

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації (Ла Страда Україна)

тел.: 116 123(з мобільного)

тел.: 0 800 500 335(з мобільного або стаціонарного)

Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів

тел.: 527(з мобільного)

тел.: 0 800 505 501(з мобільного або стаціонарного)

Детально про зміни у трудових відносинах під час воєнного стану – на сайті Держпраці: https://cutt.ly/YZYhtKN та на інформаційному порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua