Як захистити трудові права – під час робочих зустрічей з інспекторами праці

30 вересня 2022

Які трудові права і державні соціальні гарантії має офіційно працевлаштований працівник та як їх захистити в разі порушень з боку роботодавця – розповіли під час інформаційних відвідувань в рамках кампанії «Виходь на світло!» фахівці Управління Держпраці.

Інспектори праці Ірина Іващенко та Юлія Віхтоденко 28-29 вересня під час робочих зустрічей з працівниками і роботодавцями сфери обслуговування населення і торгівлі акцентували увагу на ознаках примусової праці та рекомендували працівникам, як не потрапити на гачок непорядних роботодавців.

Учасники роз’яснювальних заходів дізналися про порядок укладання трудового договору, цивільно-правової угоди та контракту, про соціальні пільги для різних категорій працівників, про ризики незадекларованої зайнятості, про відповідальність роботодавців у разі використання найманої праці без оформлення трудових відносин з працівником.

Працівників проконсультовано з питань змін у законодавстві під час воєнного стану, оплати праці під час простою підприємства, особливостей запровадження дистанційної форми роботи, режиму роботи тощо.

Про зміни у законодавстві під час воєнного стану можна дізнатися на сайті Держпраці: https://cutt.ly/YZYhtKN та на інформаційному порталі https://pratsia.in.ua