На Черкащині закликають не погоджуватись працювати у «тіні»

13 липня 2021

Посадові особи Управління закликають працівників і роботодавців бути свідомими та не порушувати вимоги трудового законодавства. Задекларована праця гарантує трудові та соціальні права працівників.

Трудове законодавство визначає право найманого працівника на безпечні і здорові умови праці, на оплачувану відпустку та лікарняні. Такий працівник соціально захищений у разі настання нещасного випадку на роботі, отримує пільги та має можливість захищати трудові права. Всіх цих соціальних гарантій і пільг позбавлені незадекларовані працівники.

Шановні працівники!

Якщо роботодавець відмовляється належним чином оформляти з вами трудові відносини просимо повідомляти посадових осіб Управління за адресою: Черкаська обл., м. Черкаси, б-р Шевченка, 205, 3 поверх, тел.: (0472) 33-68-64, dsp@ck.dsp.gov.ua

Консультації щодо належного оформлення трудових відносин можна отримати у інспекторів праці Управління щочетверга, зателефонувавши за номером: (0472) 33-69-70.

Інформація до відома

Задача інспектора праці Держпраці – перевірити, чи виконує бізнес законодавство про працю, зокрема чи оформлюєте ви трудові відносини з працівниками.

Яка відповідальність за незадекларовану працю?

До юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ФОП), які використовують найману працю без оформлення трудових відносин, можуть застосовувати фінансову (ст. 265 Кодексу законів про працю) та адміністративну відповідальність (ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення).

Фінансова відповідальність застосовується до юридичних осіб та ФОП, якщо вони є роботодавцями, а адміністративна відповідальність – до посадових осіб підприємств, а також до ФОП. Фінансова відповідальність може застосовуватись одночасно з адміністративною.

За які порушення на вас можуть накласти штраф?

Інспектор праці обов’язково нарахує штраф у трьох випадках:

за недопущення до проведення перевірки.
за створення перешкод у її проведенні.
за виявлення незадекларованої праці: не уклали трудовий договір, не повідомили про найм Державну фіскальну службу, не сплатили податки.
З усіх інших питань інспектор складає припис, де вказує, що треба виправити. Якщо ви зробите це в зазначені терміни, вас не притягатимуть до відповідальності.

Оформлюйте належним чином працівників, сплачуйте податки та ЄСВ – і тоді штраф вам не загрожує.

Не уклали трудовий договір із працівником? Будьте готові сплатити великий штраф, який може суттєво вдарити по вашому бізнесу.