Обов’язки країн задля недопущення залучення дітей до примусової праці

09 червня 2023

12 червня Всесвітній день боротьби з дитячою працею. Цей день започатковано Міжнародною організацією праці (далі МОП). Він має основоположну мету − привернути увагу урядів держав та громадськості до питань недопущення використання дитячої праці, зокрема у її найгірших формах: рабство, примусова праця, небезпечні умови праці, залучення дітей до виконання незаконних робіт (торгівля зброєю, наркотиками тощо).

Відповідно до Конвенції про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці №182, кожна держава-член вживає всіх необхідних заходів для забезпечення ефективного застосування та дотримання положень, які втілюють в життя вищезазначену Конвенцію, в тому числі шляхом введення та застосування кримінальних або, залежно від обставин, інших санкцій.

Кожна держава-член, враховуючи важливість освіти у справі ліквідації дитячої праці, вживає в установлені строки заходи, спрямовані на:

– недопущення залучення дітей до найгірших форм дитячої праці;

– надання необхідної та належної прямої допомоги для припинення заняття дітей найгіршими формами дитячої праці та для їхньої реабілітації і соціальної інтеграції;

– надання всім дітям звільненим від найгірших форм дитячої праці доступу до безплатної початкової освіти, та, в разі можливості та необхідності до професійно- технічної підготовки;

– виявлення дітей, які знаходяться в особливо важкому стані, та допомога таким дітям;

– врахування особливостей становища дівчат.

Кожна держава-член призначає компетентний орган, відповідальний за застосування положень, які втілюють у життя Конвенцію про заборону та негайні заходи щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці №182.

Детальніше про трудову експлуатацію – на порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua

За матеріалами: zakon.rada.gov.ua/