Понад 335 тисяч осіб дізналися від інспекторів праці про ризики неофіційної зайнятості

19 жовтня 2022

З метою протидії неофіційній зайнятості і торгівлі людьми посадовці Управління Держпраці надають консультації, а також розміщують плакати та інформаційні буклети з корисною інформацією у місцях громадського користування (зупинках транспорту, вокзалах, центрах надання адміністративних послуг тощо). Наразі про ризики тіньової зайнятості поінформовано уже понад 335 тисяч черкасців та внутрішньо переміщених осіб.

Задля підвищення обізнаності населення з питань трудового законодавства інспектори праці продовжують розповідати про те, як не стати жертвою примусової праці, надають консультації з питань безпечного працевлаштування.

Більше про ознаки примусової праці та поради, як її уникнути, можна дізнатися з буклету Проєкту Міжнародної організації праці «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні», що фінансується Європейським Союзом.

Посадовці  наголошують, що потрібно пам’ятати про свою безпеку та дотримуватися основних правил, щоб не потрапити до пастки торгівців людьми, зокрема, не погоджуватися на роботу, якщо мають місце:

– психологічний тиск і маніпуляції;

– переказ коштів авансом за надання послуг із працевлаштування;

– неофіційне працевлаштування;

– постійний нагляд, контроль із боку роботодавця;

– відмова показати реєстраційні документи;

– стислий строк надання згоди на роботу;

– завищена обіцяна заробітна плата;

– зміна умов праці в останній момент;

– вимога віддати комусь паспорт;

– договір із незрозумілими умовами праці;

– компенсація «понесених» роботодавцем витрат із першої заробітної платні.

Маєте сумніви щодо запропонованої роботи та/або стали жертвою примусової праці? Звертайтеся за консультацією:

– Урядова гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, тел.: 1547

– Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації (Ла Страда Україна),

тел.: 116 123 (з мобільного);

тел.: 0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного)

– Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів, тел.: 527 (з мобільного); тел.: 0 800 505 501 (з мобільного або стаціонарного).

Детально про зміни у трудових відносинах під час воєнного стану на сайті Держпраці: https://cutt.ly/YZYhtKN  та на інформаційному порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua