Працівникам шкіл – про запобігання виробничого травматизму

22 вересня 2021

Головний державний інспектор Управління Ірина Петухова провела з керівництвом і працівниками Червонослобідського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №2 Червонослобідської сільської ради інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо попередження виробничого травматизму.

Під час наради фахівець Управління наголосила на необхідності дотриманні вимог законодавства з питань охорони праці у галузі освіти, роз’яснила вимоги законодавства щодо безпечного виконання робіт на висоті, дотримання вимог безпеки при користуванні електрообладнанням, при роботі у кабінетах, оснащених приладами підвищеної небезпеки (кабінет фізики, лабораторний клас), на спортивному майданчику тощо.

Ірина Петухова ознайомила учасників наради з основними причинами настання нещасних випадків у закладах освіти та закликала відповідальну особу з охорони праці не ставитися формально до організації безпечного середовища для персоналу школи та учнів. Недотримання вимог системи управління ризиками може призвести до травмування як працівника навчального закладу, так і учня. Головний державний інспектор Управління поінформувала учасників заходу про основні переваги ризикоорієнтованої системи управління охороною праці, що базується на принципах запобігання виробничим ризикам.

«Електрообладнання, яким доводиться користуватися працівникам школи, є потенційною небезпекою. Нещасні випадки з працівниками шкіл, які користуються найбільш поширеним електрообладнанням, пов’язані з ударом електричним струмом при порушенні вимог електробезпеки. Саме тому необхідно визначити основні ризики та провести планову роботу щодо їх запобігання», – пояснила Ірина Петухова.

Посадова особа Управління надала компетентні і вичерпні відповіді на питання учасників зустрічей.