Працівникам сільськогосподарського підприємства у м. Шпола наголошено на вимогах законодавства щодо технічного обслуговування машин і обладнання

29 січня 2021

Головний державний інспектор відділу нагляду в АПК та СКС Управління Іван Варламов провів нараду в Сільськогосподарському приватно-орендному підприємстві «Відродження» (далі – СПОП «Відродження»).

Під час заходу учасникам наголошено, що Правила охорони праці під час технічного обслуговування та ремонту машин і обладнання сільськогосподарського виробництва поширюються на підприємства, установи і організації незалежно від їх підпорядкування та форми власності, на підприємців та інших юридичних та фізичних осіб, які займаються технічним обслуговуванням і ремонтом машин та обладнання сільськогосподарського виробництва.

Як відзначив Іван Варламов, ремонтні роботи у стаціонарних умовах повинні проводитися у пристосованих для цих робіт приміщеннях та виконуватись працівниками, що мають відповідну кваліфікацію. Робочі місця по ремонту та технічному обслуговуванню тракторів, комбайнів, двигунів та інших машин повинні бути обладнані підйомними механізмами. Забороняється захаращування проходів і робочих місць вузлами та деталями машин, що ремонтуються, матеріалами і відходами.

Перед зняттям двигуна, коробки передач, заднього моста, радіатора, паливного баку та інших агрегатів і деталей, зв’язаних з системами охолодження, змащування та живлення двигуна, необхідно попередньо злити масло, охолоджувальну рідину і паливо в спеціальні резервуари, не допускаючи їх проливання.

Іван Варламов наголосив, що забороняється виконувати будь-які роботи з машиною, залишати вивішеною тільки на одних підйомних механізмах (домкратах, талях тощо). Крім того, не дозволяється встановлювати машину на випадкові предмети замість спеціальних підставок, знімати і ставити ресори на машинах (причепах) всіх конструкцій і типів без надійних підставок.

Головний державний інспектор надав учасникам наради консультації з питань призначення відповідального за справний стан і безпечну експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, подання декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.