Працівників підприємств Черкащини проконсультовано про переваги офіційного працевлаштування

20 жовтня 2022

З метою детінізації зайнятості та недопустимості використання роботодавцями незадекларованої праці, фахівці Управління Держпраці в рамках кампанії «Виходь на світло!» з 1 липня охопили інформаційними заходами понад 1400 підприємств області. Увагу приділено бізнесу сфери транспорту, сільського господарства, легкої і харчової промисловості, надання послуг тощо.

Під час інформаційних заходів інспектори праці Управління Держпраці проінформували роботодавців і працівників про ризики використання незадекларованої праці, надали особисті консультації з питань застосування вимог трудового законодавства, застерегли від тіньової зайнятості.

Бізнес Черкащини закликано оформити трудові відносини з найманими працівниками задля підтримки економіки країни під час воєнного стану. Роз’яснено, що ініціаторами звільнення можуть бути як працівники, так і роботодавці. Роботодавцям дозволяється звільнити працівника під час тимчасової непрацездатності чи відпустки (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) – з першого дня виходу на роботу.

Роботодавець може звільнити працівника у зв’язку з неможливістю забезпечення його роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій, а також за відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці поспіль.

Представників бізнесу також цікавили питання щодо прийому на роботу та звільнення, працівників – виплати заробітної плати, надання відпусток, тривалості робочого часу тощо.

За підсумками превентивної роботи кількість офіційно працевлаштованих працівників зростає, тобто підвищиться ефективність захисту трудових прав і соціальних державних гарантій працівника.

Детально про зміни трудового законодавства під час воєнного стану на сайті Держпраці https://cutt.ly/tZOfZvZ  та інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua/