Про безпечну експлуатацію кисневих балонів – на зустрічі з працівниками Черкаської районної лікарні

08 вересня 2021

На виконання резолюції Прем’єр-міністра України від 01 вересня 2021 року №40874/1/1-21 та окремого доручення т.в.о. Голови Держпраці від 03 вересня 2021 № Д-321/5.4-21 фахівці Держпраці з метою запобігання виробничого травматизму проводять превентивні заходи у закладах охорони здоров’я першої і другої черги та резервних закладах охорони здоров’я для надання медичної допомоги хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19.

Так, посадові особи Управління 6 вересня 2021 року провели інформаційно-роз’яснювальний захід із керівництвом і працівниками КНП «Черкаська районна центральна лікарня». Фахівці Управління поінформували учасників наради про шляхи запобігання нещасним випадкам під час експлуатації кисневого устаткування, що використовується для лікування хворих на COVID-19.

На нараді інспектор праці Управління Ірина Петухова визначила основні кроки для оперативного запровадження ефективних заходів, спрямованих на безпечну експлуатацію кисневих балонів, систем централізованої подачі медичного кисню, а також кисневих станцій та систем трубопроводів з киснем. Учасникам наради наголошено на необхідності зберігання кисневого обладнання у захищеному від сонячних променів та опадів місці, своєчасному проведенні повірки манометрів на кисневій рампі, проведенні спеціального навчання та перевірки знань з охорони праці персоналу лікарні, що експлуатує кисневе обладнання тощо.

Начальник відділу з питань гігієни праці та експертизи умов праці Управління Олена Нікітенко звернула увагу присутніх на належне забезпечення і використання медичними та іншими працівниками лікарні засобів індивідуального захисту з метою запобігання гострого інфекційного захворювання на коронавірусну інфекцію. Фахівець також вказала на недопущенні до роботи осіб з ознаками інфекційного захворювання, забезпеченні персоналу необхідних умов для дотримання правил особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, дезінфектори тощо);

Як наголосили фахівці Управління, відповідно до ст. 13 Закону України «Про охорону праці» саме роботодавець несе безпосередню відповідальність за створення на робочому місці умов праці згідно з нормативно-правовими актами з охорони праці та вживанню заходів з метою уникнення виробничого травматизму.