Про безпечну працю – на підприємстві харчової сфери

25 липня 2022

Головний державний інспектор Управління Держпраці в області Віктор Ткаченко провів семінар-нараду для директора ТОВ «Сільвер фуд» Сергія Скорохода, інженера з охорони праці Наталії Руденко та працівників підприємства.

Товариство спеціалізується на переробленні та консервуванні риби, ракоподібних і молюсків, фруктів та овочів.

Під час робочих зустрічей фахівець Управління роз’яснив керівництву вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 18.03.2022 №314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» з питань отримання дозвільних документів.

Згідно з постановою, право на провадження господарської діяльності, зокрема на виконання робіт та експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки, що здійснюється на підставі наданих Держпраці адміністративних послуг, у тому числі дозволів та декларацій відповідності, може набуватися суб’єктами господарювання на підставі декларації про провадження господарської діяльності, без отримання відповідних дозвільних документів.

Віктор Ткаченко надав технічні консультації відповідальним особам і працівникам на робочих місцях, роз’яснив переваги офіційного оформлення трудових відносин.

Як наголосив посадовець, роботодавець повинен повідомити працівнику під розписку про умови праці та про наявність на його робочому місці небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які ще не усунуто, можливі наслідки їх впливу на здоров’я, інформувати про права працівника на пільги і компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору.

На роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов’язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівники повинні забезпечуються безкоштовно спеціальним одягом, спеціальним взуттям та іншими засобами індивідуального захисту відповідно до Закону України «Про охорону праці».

Більше інформації про вимоги законодавства з безпеки праці – на сайті Держпраці https://dsp.gov.ua/ та на інформаційному порталі Держпраці https://pratsia.in.ua/