Про безпеку праці медичних працівників у контексті COVID-19 йшлося під час зустрічей з працівниками лікарень м. Шпола

23 вересня 2021

На Черкащині триває проведення превентивних заходів з метою профілактики інфікування медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я області на COVID-19.

Так, головний державний інспектор Управління Руслана Зубрицька 17-21 вересня прочитала лекції для керівників і працівників Комунальних неприбуткових підприємств «Шполянський центр первинної медико-санітарної допомоги» Шполянської міської ради об’єднаної територіальної громади та «Лікарня імені братів М.С. і О.С. Коломійченків» Шполянської міської ради об’єднаної територіальної громади.

Під час заходів керівників медичних закладів поінформовано про причини інфікування медичних працівників за результатами аналізу завершених розслідувань та закликано відповідально ставитися до створення на робочих місцях здорових і безпечних умов праці в контексті COVID-19.

Увагу учасників лекцій акцентовано на актуальних питаннях вжиття своєчасних заходів з профілактики інфекцій та інфекційного контролю під час надання медичної допомоги пацієнтам, забезпечення медичних та інших працівників лікарні необхідною кількістю засобів індивідуального захисту.

Як наголосила Руслана Зубрицька, медичні працівники повинні продовжувати користуватися своїм правом на гідні, здорові та безпечні умови праці в контексті COVID-19. Відповідно до міжнародних трудових стандартів, роботодавці несуть загальну відповідальність за забезпечення необхідних профілактичних та захисних заходів для мінімізації професійних ризиків. У контексті COVID-19 роботодавці медичних працівників повинні

– надавати інформацію та проводити навчання з питань безпеки і здоров’я на роботі, включаючи підвищення кваліфікації з профілактики інфекцій та інфекційного контролю, а також правильного використання, одягання, знімання та утилізації засобів індивідуального захисту,

– забезпечити достатні запаси засобів індивідуального захисту належної якості,

– забезпечувати належний робочий час із перервами та періодами відпочинку відповідно до вимог законодавства,

– своєчасно повідомляти територіальні органи Держпраці у випадку травматизму на роботі та професійних захворювань.

Відповідальним особам підприємств надано технічні консультації та докладні відповіді на питання щодо профілактики інфікування на COVID-19.