Про особливості трудового законодавства під час воєнного стану – під час інформаційних візитів

09 листопада 2022

Під час інформаційної кампанії «Виходь на світло!» посадовці Управління Держпраці інформують працівників й роботодавців області про переваги офіційного працевлаштування та про особливості трудового законодавства під час воєнного стану.

Інспектори праці роз’яснюють, що незадекларована праця – це зайнятість працівників без укладення трудового договору. Наслідком таких тіньових трудових відносин є втрата працівником соціального захисту, трудових прав, робота у небезпечних і шкідливих умовах тощо.

Фахівці Управління інформують роботодавців та працівників сфери торгівлі, громадського харчування, сільського господарства і обслуговування населення області про те, що тільки офіційно оформлений трудовий договір є гарантією соціального захисту найманих працівників, а для роботодавців – запорукою процвітання бізнесу.

Під час інформаційної кампанії інспектори праці роз’яснюють, як правильно організовувати трудові відносини під час війни, надають консультації роботодавцям щодо прийому на роботу та звільнення, працівникам – про тривалість робочого часу, нарахування зарплати і допомог, надання відпусток.

Акцентують на необхідності бути уважними під час пошуку роботи, аби уникнути примусової праці. Радять ознайомитися із матеріалами щодо протидії торгівлі людьми, які зібрані на інформаційних ресурсах Держпраці – https://pratsia.in.ua/forced_labour.php

Пропонують отримувати актуальну інформацію щодо змін у трудових відносинах у воєнний час на сайті Держпраці: https://cutt.ly/YZYhtKN та на порталі https://pratsia.in.ua