Про переваги задекларованої праці поінформовано працівників сфери торгівлі

05 березня 2021

З метою запобігання використання роботодавцями незадекларованої праці інспектори праці Управління здійснюють інформаційні відвідування суб’єктів господарювання області.

Головні державні інспектори Управління під час інформаційних заходів, проведених 1-5 березня 2021 року, наголосили працівникам і роботодавцям міст Умань, Черкаси, Сміла, Золотоноша, смт Лисянка на неприпустимості допуску до роботи працівників без офіційного оформлення трудових відносин.

Увагу найманих працівників акцентовано на тому, що використання роботодавцем незадекларованої праці призводить до позбавлення працівника гарантованих державою соціальних гарантій.

Працівників попереджено, що згода працювати неофіційно позбавляє їх права на гідні і безпечні умови праці. До фахівців Управління часто звертаються за допомогою працівники, які працювали без офіційного укладання трудового договору, а роботодавець не виконав усних домовленостей та не виплатив заробітну плату, необґрунтовано оштрафував, звільнив без повідомлення, не заплатив лікарняні тощо. Щоб уникнути подібних негативних наслідків нелегальної зайнятості працівнику необхідно наполягати на оформленні трудових відносин відповідно до чинного законодавства, наголошено під час інформаційних відвідувань.