Про сучасні методи очищення води і безпеку праці – на підприємстві з водопостачання

10 листопада 2022

З метою уникнення виробничого травматизму під час надання послуг з водопостачання, посадові особи Управління Держпраці надали технічні консультації на робочих місцях працівникам підприємства з очищення та постачання води населенню м. Черкаси.

Начальник відділу Управління Держпраці Олена Свиридюк під час робочої зустрічі з працівниками підприємства у виробничих приміщеннях ознайомилася з новим обладнанням, за допомогою якого здійснюється автоматичне дозування хлору за результатами контролю якості води.  Таке обладнання знижує вплив шкідливих факторів на працівників підприємства.

Під час семінару йшлося, що в Україні підприємства з водопостачання переважно використовують такий метод очищення води як хлорування зрідженим хлором чи гіпохлоритом натрію. Хлор у водопровідній воді не дає розвиватися патогенній мікрофлорі. Для підвищення ефективності хлору до нього додають аміак. Це допомагає знезаражувати  воду на триваліший час, проте призводить до зростання ризиків для працівників.

«Працівники, що обслуговують хлораторну, для власної безпеки повинні знати і виконувати вимоги Правил охорони праці при виробництві, зберіганні, транспортуванні та застосуванні хлору. Саме справність схем протиаварійних захисних блокувань і сигналізації, електронних релейних і електричних схем, систем виявлення й контролю вмісту хлору в повітрі, систем аварійного поглинання хлору, аварійної вентиляції, наявність резервного електроживлення забезпечують безпеку технологічного процесу», – наголосила Олена Свиридюк на семінарі.

Головний державний інспектор Сергій Андрієнко під час семінару детально зупинився на  безпеці праці під час використання обладнання, що працює під тиском, та його належного технічного обслуговування. Фахівець Управління роз’яснив особливості виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки під час воєнного стану, відповів на питання працівників.

Детально про зміни у трудових відносинах під час воєнного стану – на сайті Держпраці: https://cutt.ly/YZYhtKN  та на інформаційному порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua