Про заходи з недопущення інфікування медичних працівників на COVID-19 поінформовано медиків Черкащини

23 вересня 2021

На Черкащині триває інформаційно-роз’яснювальна робота про необхідність проведення у закладах охорони здоров’я області профілактичних заходів, направлених на недопущення інфікування COVID-19 серед медичних працівників.

Так, 20 вересня 2021 року головний державний інспектор Управління Тетяна Зеленська прочитала лекцію для керівництва і працівників Комунального некомерційного підприємства «Смілянська міська стоматологічна поліклініка» на тему: «Профілактика інфікування медичних працівників на COVID-19».

Як відзначила фахівець Управління, своєчасне та належне запровадження профілактичних заходів допоможе роботодавцеві скоротити втрачені робочі дні через хворобу та зупинити розповсюдження COVID-19, якщо вірус потрапляє на одне з робочих місць.

Первинна профілактика COVID-19 серед медичних працівників повинна базуватися на оцінці ризиків та запровадженні відповідних заходів. Керівництву медзакладу слід також розглянути інші професійні ризики, посилені пандемією COVID-19, включаючи стигматизацію, дискримінацію, велике робоче навантаження та тривале використання засобів індивідуального захисту.

Зменшення загроз та захист здоров’я, безпеки та добробуту медичних працівників вимагає узгоджених та комплексних заходів щодо профілактики інфекцій та інфекційного контролю, безпеки і здоров’я на роботі, управління трудовими ресурсами в галузі охорони здоров’я та забезпечення психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, наголосила Тетяна Зеленська. Недостатні заходи з безпеки і здоров’я на роботі можуть призвести до збільшення серед медичних працівників частоти захворювань, пов’язаних з професійною діяльністю, високих показників відсутності на роботі, зниження продуктивності праці та зниження якості медичної допомоги.

Фахівець закликала керівництво закладу охорони здоров’я своєчасно запровадити комплексні заходи з профілактики інфікування COVID-19 серед медичних та інших працівників, дотримуватися рекомендацій Тимчасової настанови Міжнародної організації праці «COVID-19: безпека праці та здоров’я медичних працівників».