Профілактика поширення коронавірусної інфекції – на особливому контролі Управління

10 вересня 2021

Фахівці Управління провели у КНП «Перша Черкаська міська лікарня» превентивний захід з питань профілактики виробничого травматизму та безпечної експлуатації кисневого устаткування.

Заходи у закладах охорони здоров’я першої і другої черги та резервних закладах охорони здоров’я для надання медичної допомоги хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, проводяться відповідно до окремого доручення Держпраці від 03.09.2021 року Д-321/1/5.4-21 щодо виконання резолюції Прем’єр-міністра України від 01.09.2021 року №40874/0/1-21. Мета проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи – запобігти настанню нещасних випадків, забезпечити належне використання обладнання підвищеної небезпеки.

Начальник відділу з питань гігієни праці та експертизи умов праці Управління Олена Нікітенко та головний державний інспектор відділу Тетяна Зеленська на нараді з працівниками лікарні наголосили на основних вимогах безпеки під час експлуатації кисневих балонів та систем трубопроводів з киснем та рекомендували дотримуватися Методичних рекомендацій, розроблених Державною службою України з питань праці відповідно до нормативно-правових актів з питань охорони праці.

Увагу відповідальних осіб лікарні акцентовано на необхідності проведення профілактичних заходів для запобігання захворюваності медичних працівників на гостру респіраторну хворобу COVІD-19. Зокрема, необхідності посилити контроль щодо забезпечення працівників закладу у достатній кількості спецодягом та засобами індивідуального захисту.

Відповідальних осіб Першої Черкаської міської лікарні закликано до дотримання основних заходів здійснення адміністративного контролю, а саме: створення стійких інфраструктур та заходів з профілактики інфекцій та інфекційного контролю; навчання медичних працівників; навчання осіб, що надають послуги з догляду за пацієнтами; запобігання виникненню надмірної кількості пацієнтів, особливо у відділенні невідкладної допомоги тощо.

Як підкреслено на нараді, профілактичні заходи необхідні медичним працівникам, аби захистити себе і запобігти інфікуванню та передачі збудника COVІD-19 в закладах охорони здоров’я.

Інформація до відома

Рекомендації МОЗ щодо проведення очищення та дезінфекції поверхонь в закладах охорони здоров’я в умовах надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)