Проконсультовано з питань безпеки праці кочегарів котелен закладів освіти і здоров’я Уманського району

16 листопада 2022

Про дотримання вимог Правил охорони праці під час експлуатації обладнання, що працює під тиском, йшлося під час робочої зустрічі головного державного інспектора Управління Держпраці Василя Базильського з працівниками закладів освіти і здоров’я Уманського району.

На початку опалювального сезону питання безпечної експлуатації устаткування підвищеної небезпеки, зокрема котлів та опалювальної техніки, постає особливо гостро, відзначив посадовець Управління. Роботодавці повинні забезпечити працівникам безпечні умови праці та вчасно подати декларації відповідності матеріально технічної бази на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки з урахуванням воєнного стану (постанова КМУ від 24 березня 2022 р. №357 «Деякі питання виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки на період дії воєнного стану»).

Фахівець Управління надав консультації щодо

– організації безпечної експлуатації та ремонту обладнання під тиском,

– проведення перевірки контрольно-вимірювальних приладів, автоматичних захистів, арматури і живильних пристроїв,

– проведення зупинки обладнання під тиском та пуск у роботу в разі відключення та включення електроенергії.

Наголошено на необхідності проведення щорічного спеціального навчання з питань охорони праці для машиністів (кочегарів) котелень та операторів котелень з метою запобігання нещасним випадкам та профзахворюванням.

Детально про зміни у трудових відносинах під час воєнного стану на сайті Держпраці: https://cutt.ly/YZYhtKN  та на інформаційному порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua