Проведено засідання колегії Управління Держпраці у Черкаській області

29 січня 2021

В Управлінні Держпраці у Черкаській області 28 січня 2021 року відбулося розширене засідання колегії під головуванням начальника Управління Олени Лазарєвої. У роботі колегії взяли участь член колегії – голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко, керівники структурних підрозділів Управління, головні державні інспектори та представники суб’єктів господарювання (дистанційно через додаток Zoom).

Під час колегії підведено підсумки роботи Управління у 2020 році та визначено завдання щодо подальшого удосконалення наглядової діяльності у сфері дотримання законодавства про працю, зайнятість населення, гігієну праці, охорону праці, інших питань.

Учасники колегії заслухали керівників підприємств, установ, організацій, де сталися нещасні випадки. Запрошених представників суб’єктів господарювання зобов’язано вжити заходи, спрямовані на усунення порушень, що призвели до настання нещасних випадків.

Перший заступник начальника Управління Ірина Щербата повідомила, що протягом 2020 року проведено перевірки 1061 виробничих об’єктів суб’єктів господарювання, під час яких виявлено 5900 порушень. Найбільшу кількість порушень посадовими особами Управління виявлено на виробничих об’єктах суб’єктів господарювання целюлозно-паперової промисловості (у середньому 27 порушень), газової та металургійної промисловості (у середньому 26 порушень), автомобільного транспорту (у середньому 24 порушення). До адміністративної відповідальності у вигляді накладення штрафних санкцій притягнуто 32 посадові особи суб’єктів господарювання області, з них – 12 керівників. До Черкаського окружного адміністративного суду направлено 15 позовних заяв.

Працівниками сектору експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг Управління у 2020 році проведено 10 планових перевірок та 2 позапланові перевірки. Прийнято 3 рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів та накладено 2 штрафні санкції.

Як підкреслила Ірина Щербата, у 2020 році відзначається позитивна динаміка щодо здійснення контролю інспекторами Управління за виконанням суб’єктами господарювання області раніше виданих приписів. Згідно проведеного аналізу встановлено, що протягом січня – грудня 2020 року із загальної кількості виявлених порушень суб’єктами господарювання усунуто 8676 порушень.

Заступник начальника Управління Марина Жаркова поінформувала, що у 2020 році на виконання приписів, внесених за результатами контрольних заходів, повністю або частково погасили заборгованість з виплати заробітної плати 7 роботодавців Черкащини, виплативши борг перед працівниками у сумі 2,9 млн грн.

Посадовими особами Управління протягом року внесено 107 подань про притягнення до дисциплінарної відповідальності посадових осіб підприємств, організацій, установ, з них задоволено – 41.

У 2020 році у порядку ст. 265 Кодексу законів про працю України посадовими особами Управління винесено 51 постанову про накладення штрафів на суму 1 млн 643 тис. 927 грн. Добровільно суб’єктами господарювання сплачено 117,2 тис. грн, зокрема сплачено 50% розміру штрафу на суму 112,2 тис. грн. Для примусового стягнення до територіального органу Державної виконавчої служби направлено постанови на загальну суму 1 млн 214 тис. 481 грн. Органами Державної виконавчої служби за 47 постановами, винесеними протягом 2016-2020 років, примусово стягнуто штрафів на суму понад 706 тис. грн.

Петро Шевченко у виступі відзначив, що під час адаптивного карантину надзвичайно актуальними залишаються питання безпеки виробництва, запобігання виробничому травматизму та використання роботодавцями праці офіційно оформлених найманих працівників.

Як підкреслив Голова Федерації профспілок Черкаської області, порушення трудових прав працівників обумовлено високим рівнем у країні тіньової зайнятості населення, лібералізацією трудового законодавства, обмеженим виділенням коштів на охорону праці, відсутністю на виробництвах служб охорони праці, відповідальних кваліфікованих фахівців тощо. Взаємодія Управління і соціальних партнерів, проведення спільних превентивних заходів позитивно вплинуть на вирішення актуальних проблем сьогодення.

Петро Шевченко подякував керівнику і колективу Управління за співпрацю у вирішенні проблем соціально-трудових відносин, погашенні заборгованості з виплати заробітної плати працівникам, розслідуванні нещасних випадків та профзахворювань на виробництві, недопущенні їх настання тощо.

«Надбання, які ми маємо за минулий рік, те позитивне, чого вдалося досягти, сподіваюся у 2021 році буде примножено. Набутий досвід дозволить покращити показники роботи, позбутися недоліків, які негативно впливають на кінцеві показники нашої роботи», – відзначила начальник Управління Олена Лазарєва, підсумовуючи засідання колегії.