Студентам черкаського університету – про вимоги законодавства

19 березня 2021

З метою роз’яснення змін у законодавстві з питань охорони праці, трудовому законодавстві, перший заступник начальника Управління Держпраці у Черкаській області Ірина Щербата та завідувач сектору експертної роботи, ринкового нагляду та надання адміністративних послуг Управління Василь Юрченко провели низку зустрічей зі студентами Черкаського державного технологічного університету (далі – ЧДТУ).

До участі у заходах долучилися проректор ЧДТУ Микола Куницький, викладачі ВНЗ, фахівці відділу охорони праці та цивільного захисту ЧДТУ, студенти кафедри туризму та готельно-ресторанної справи факультету харчових технологій, кафедри автомобілів та технології їх експлуатації факультету комп’ютеризованих технологій, машинобудування та дизайну ВНЗ.

Ірина Щербата у виступі поінформувала присутніх про стан виробничого травматизму в області, вказала на обов’язки роботодавця у разі настання на виробництві нещасного випадку, висвітлила основні вимоги законодавства з охорони праці. Студентам університету надано практичні рекомендації з питань дотримання вимог законодавчих та нормативно-правових актів.

Василь Юрченко детально зупинився на порядку відомчої реєстрації великотоннажних та інших технологічних транспортних засобів, що не підлягають експлуатації на вулично-дорожній мережі загального користування та постанові Кабінету Міністрів України від 03.02.2021№77 , якою затверджено Перелік машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки і внесено зміни до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 №1107 при отриманні суб’єктом господарювання дозволів та подачі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

У заключному слові перший заступник начальника Управління Держпраці у Черкаській області Ірина Щербата акцентувала увагу студентів ЧДТУ на негативних наслідках незадекларованої праці і порушення роботодавцями трудових прав працівників. Фахівець Управління поінформувала студентів, яких гарантій позбавляється працівник у разі укладання цивільно-правової угоди або неофіційного працевлаштування.