У СТОВ «Нива» проведено нараду щодо дотримання вимог з питань охорони праці під час проведення весняно-польових робіт

19 березня 2021

Головний державний інспектор відділу нагляду в AПK та СКС Управління Віктор Ткаченко 15 березня 2021 року провів нараду для керівника і працівників Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Нива». До участі у заході долучилися директор товариства Любов Лисенко, головний інженер Юрій Згуровський, інженер з охорони праці Олександр Сухомудренко, працівники СТОВ «Нива».

Як наголосив фахівець Управління, весняно-польові роботи – комплекс робіт із застосуванням мінеральних добрив, гербіцидів, протруювачів, що використовуються для підживлення та захисту посівів, а це робота із застосуванням небезпечних речовин. Отже, перед початком виконання таких робіт працівникам необхідно пройти медичний огляд та відповідні інструктажі з охорони праці, а керівнику чи відповідальній особі контролювати забезпеченість та використання спеціального одягу, взуття, використання засобів індивідуального захисту працівниками.

Для забезпечення належних умов праці у польових умовах під час посівних робіт необхідно організовувати пункти обігріву й харчування працівників, а також можливість надання їм оперативної медичної допомоги у разі необхідності.

Разом з тим, потрібно звертати особливу увагу на заборону застосування праці осіб молодших вісімнадцяти років на важких роботах і зі шкідливими або небезпечними умовами праці.

Також забороняється долучати неповнолітніх осіб до нічних надурочних робіт, у вихідні дні та до підіймання та переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Підсумовуючи вищевикладене головний державний інспектор Управління наголосив, що необхідною умовою успішного і безпечного проведення комплексу весняно-польових робіт та збереження людського потенціалу є створення керівниками сільськогосподарських підприємств безпечних умов праці найманих працівників, здійснення належного контролю за підлеглими працівниками та суворе дотримання працівниками трудової та виробничої дисципліни, правил охорони праці.