В ефірі Радіо «Рось» обговорено небезпеки неофіційного працевлаштування

09 липня 2021

Заступник начальника відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Любов Ткаченко спільно з ведучим Українського радіо «Рось» Іваном Лилою обговорили у прямому ефірі актуальні питання ринку праці Черкащини, небезпеки незадекларованого працевлаштування, права працівників та роз’яснили переваги офіційного працевлаштування.

До обговорення долучився голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко, який наголосив на необхідності офіційного працевлаштування задля захисту трудових прав працівників. Працівники, які не мають належним чином оформлених трудових відносин, позбавляються права на гідні умови праці, захист своїх інтересів у сфері праці, гарантій у соціальному захисті. Незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників та примушення їх до роботи на умовах роботодавця, підкреслив Петро Шевченко.

Фахівець Управління відзначила, що переважна більшість роботодавців зацікавлені в дотриманні вимог законодавства, проте потребують консультування з питань працевлаштування. Найбільше складнощів у роботодавців Черкащини виникає під час працевлаштування молоді, стажування працівників та визначенні різниці між трудовим і цивільно-правовим договором. Любов Ткаченко повідомила слухачам про фінансову та адміністративну відповідальність роботодавців у разі порушення вимог законодавства.

До розмови телефоном приєднався роботодавець, що здійснює діяльність у сфері торгівлі. Він розповів про свої мотиви не порушувати трудове законодавство, офіційно працевлаштовувати працівників, надав колегам рекомендації з власного досвіду.

Учасники ефіру закликали працівників наполягати на офіційному оформленні трудових відносин, щоб отримати гарантований законодавством соціальний захист та уникнути шахрайства з боку роботодавців. У разі відмови роботодавця укласти письмовий трудовий договір працівник може звернутися до фахівців Управління для отримання консультації чи подання скарги.

Прослухати запис ефіру