Відстоюйте свої конституційні права – вимагайте від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин

26 квітня 2021

Роботодавці і працівники мають усвідомити, що задекларована зайнятість – це стабільний і прогресивний розвиток суспільства. На цьому наголошували інспектори праці Управління Володимир Яворський, Костянтин Опарін, Оксана Лисенко під час проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з працівниками і роботодавцями міст Черкаси, Сміла, Золотоноша, Умань, Жашків.

У квітні на зустрічах з керівниками підприємств, фізичними особами – підприємцями, що мають найману працю, посадові особи Управління підкреслювали, що роботодавець не застрахований від несумлінних працівників. Відсутність належно оформлених трудових відносин з найманими працівниками може призвести до позбавлення права вимагати у працівника виконання роботи належним чином або дотримання працівником правил внутрішнього трудового розпорядку та режиму роботи.

За таких умов роботодавець не в змозі буде притягнути найманого працівника як до матеріальної відповідальності, так і застосувати до нього дисциплінарне стягнення. Тобто, незадекларована праця має для роботодавців не менше негативних наслідків, ніж для працівника, акцентували головні державні інспектори Управління.

Працівнику, який працює неофіційно, не зараховується страховий стаж, він не буде одержувати пенсію, його можуть звільнити в будь-який час без жодних компенсацій, у нього немає права на відпустку, права на оплату лікарняних та допомогу по безробіттю, права не працювати у вихідний та святковий день, чи оплати праці у ці дні у подвійному розмірі, права на охорону праці, права на соціальне страхування та інших соціальних гарантій.

Як наголошено під час заходів, головна мета інспекторів праці Управління – не штрафувати роботодавців, а допомогти їм працювати у правовому полі. Працівник повинен мати належний соціальний захист, гарантований державою, безпечні і здорові умови праці, достойну заробітну плату, що зумовлює соціальну стабільність.