З посадовими особами підприємств Черкащини проведено семінар

27 квітня 2021

Начальник відділу нагляду в АПК та СКС (агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері) Управління Держпраці у Черкаській області Анатолій Карпенко з нагоди відзначення Дня охорони праці провів для слухачів Державного підприємства «Черкаський експертно-технічний центр» семінар з питань організації безпечної експлуатації транспортних засобів суб’єктами господарювання, а також встановлення контролю з боку посадових осіб підприємств в частині дотримання працівниками вимог Правил дорожнього руху України під час експлуатації транспортних засобів.

Під час заходу Анатолій Карпенко поінформував учасників, що основними причинами дорожньо-транспортних пригод на дорогах є порушення правил безпеки дорожнього руху, порушення вимог безпеки, не виконання вимог інструкцій з охорони праці як водіями так і пішоходами. Відповідно до вимог нормативних документів з охорони праці роботодавець зобов’язаний випускати на лінію технічно справні транспортні засоби, що підтверджується підписом у дорожньому листі особи, яка відповідальна за випуск автомобіля на лінію, та водія.

Водій може виїжджати на лінію тільки після проходження медичного огляду і відповідної відмітки про це у дорожньому листі, наголосив фахівець Управління.

Роботодавець перед виїздом зобов’язаний проінформувати водія про умови праці на лінії, місцях вантажно-розвантажувальних робіт та особливості вантажу, що перевозиться. Роботодавець не має права примушувати водія (водій не має права) виїжджати на автомобілі, якщо його технічний стан та додаткове обладнання не відповідає Правилам дорожнього руху; направляти водія в рейс, якщо він не мав до виїзду відпочинку, передбаченого чинним законодавством України.

На завершення заходу Анатолій Карпенко навів приклади нещасних випадків, що трапилися на території області з пішоходами та водіями, і закликав керівників суб’єктів господарювання вжити належних заходів з метою їх недопущення.

Фахівець акцентував увагу на необхідності зміцнення системи безпеки та здоров’я на роботі для підприємств усіх галузей економіки. У 2021 році, за рішенням Міжнародної організації праці, Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі спрямований на посилення життєстійкості та протидії нинішнім і майбутнім кризам з урахуванням уроків, винесених з пандемії COVID-19, і набутого досвіду у сфері праці. За рекомендацією Міжнародної організації праці гасло Дня охорони праці: «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи. Інвестуймо зараз у стійкі системи безпеки та здоров’я на роботі».