Захист трудових прав працівників обговорено з профспілковими і громадськими лідерами

04 листопада 2022

Про зміни у трудовому законодавстві та права працівників йшлося на конференції «Єдність у взаємодії: як захищати права працівників та профспілок», що відбулася у м. Черкаси. У заході взяла участь заступник начальника відділу Управління Держпраці Любов Ткаченко.

Посадовець у виступі висвітлила можливості для отримання консультацій фахівців Управління Держпраці, зокрема через сервіс «Інтерактивний інспектор», акцентувала увагу на практичних аспектах застосування норм трудового законодавства під час воєнного стану.

«З початку війни до фахівців Управління Держпраці збільшилася кількість звернень від працівників і роботодавців Черкащини з питань оплати праці, звільнення, відпусток і простою підприємства. У зв’язку з воєнним станом Держпраці пропонує отримати відповіді на актуальні питання законодавства про працю дистанційним шляхом, який буде зручним для особи», – підкреслила Любов Ткаченко.

Фахівець детально висвітлила практичні аспекти оплати праці при простої підприємства, звільнення без трудової книжки, надання відпустки військовослужбовцю, виплати матеріальної допомоги на відпочинок під час війни, призупинення трудового договору з працівниками в регіоні, де не ведуться бойові дії.

Зміни у законодавстві також висвітлили керівники Федерації профспілок Черкаської області, ГО «Трудові ініціативи», Профспілки працівників державних установ України, Черкаської обласної організації «Профспілки», ГО «Аналітично-консалтинговий центр публічного врядування та права», Молодіжної ради Федерації профспілок Черкаської області, органів державної влади.

Обговорено вимоги до організації трудових відносин під час війни, можливості соціального діалогу як інструменту забезпечення дотримання норм трудового законодавства тощо.

Захід проведено в рамках Меморандуму про співпрацю між Держпраці, Профспілкою працівників державних установ України та ГО «Трудові ініціативи».

Детально про зміни у трудових відносинах під час воєнного стану на сайті Держпраці: https://cutt.ly/YZYhtKN та на інформаційному порталі Держпраці: https://pratsia.in.ua