Реальна історія. Як працівники кондитерського цеху отримали заборговану заробітну плату

02 червня 2021

Неля пропрацювала більше 5 років кухаром-кондитером у невеликому цеху з виготовлення кондитерських виробів. Свою роботу Неля дуже любила і працювала з душею. У 2020 році через пандемію кількість замовлень тортів і печива різко знизилася і підприємство скоротило виробництво.

Замість того щоб провести реорганізацію або змінити графік роботи працівників, керівник підприємства почав виплачувати заробітну плату працівникам не в повному обсязі. Починаючи з вересня 2020 року заробітна плата працівникам виплачувалася не в повному обсязі, а вже у грудні минулого року заборгованість з виплати заробітної плати кондитерам на підприємстві досягла 30 тис. грн.

Колектив на підприємстві сформувався дружній і фаховий, тому керівник умовляв працівників «потерпіти» трохи, «зачекати великого замовлення на свята», попрацювати «ще місяць» з частковою виплатою заробітної плати.

Проте, обіцянки ліквідувати заборгованість у лютому 2021 року власник кондитерського підприємства не дотримався. Звичайно, колектив не хотів у скрутний час залишати улюблене місце роботи, тому Неля і її колега звернулися до фахівців Управління Держпраці у Черкаській області для отримання консультації. Головний державний інспектор Управління по телефону надав кваліфіковану допомогу, роз’яснив Нелі та її колезі трудові права, шляхи вирішення конфліктної ситуації.

Інспектор праці поспілкувався з керівником цеху і роз’яснив вимоги трудового законодавства та відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати.

Відтак, підприємством виплачено заборговану заробітну плату не лише Нелі, а й 3 працівникам підприємства. Вдячні кондитери написали листа посадовим особам Управління та подякували за оперативне вирішення питання та чуйне ставлення до проблем працівників.