На соціальній захищеності офіційно працевлаштованих працівників наголошено під час інформаційних відвідувань на Черкащині

10 лютого 2023

Належне оформлення трудових відносин гарантує найманому працівнику захист трудових прав і державні соціальні гарантії. На цьому наголосили посадовці Управління інспекційної діяльності у Черкаській області Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці під час інформаційних відвідувань роботодавців сфери охорони здоров’я, торгівлі і надання послуг.

Працівникам роз’яснено зміни у трудовому законодавстві під час воєнного стану, зокрема щодо тимчасового призупинення дії трудового договору, звільнення роботодавцем працівника у зв’язку з неможливістю забезпечення його роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку з відсутністю виробничих, організаційних та технічних умов, порушення роботодавцем строків оплати праці внаслідок бойових дій або інших обставин непереборної сили.

Під час робочих зустрічей посадовці окреслили основні ознаки примусової праці та надали практичні поради, як не потрапити у трудове рабство.

Увагу також приділено питанням додержання вимог законодавства в частині гігієни праці та проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Крім того, роз’яснено питання обліку робочого часу, надання відпусток та оплати праці.

Актуальні роз’яснення з питань компетенції Держпраці можна отримати на інформаційних сервісах порталу: https://www.pratsia.in.ua/